INDICKÁ kuchyně
25.04.2018
Indická kuchyně
- Chicken Tikka Masala s rýží a indickými plackami
- Luštěninová polévka Dal
- Mango Lassi
Příloha
Rýže
Rýži basmati vařit podle návodu nebo v rýžovaru v poměru 1:2 (rýže:voda)
Indické placky
- smíchat mouku s vodou
- Těsto rozválet na tenké opravdu TENKÉ placky
- Placky opéct na suché pánvi
Mango lassi
Rozmixovat:
- jogurt - (200g)
- mango - (1ks zralé)
- med - (1 lžička)
- cukr - (1 lžička)
- sůl - (špetka)
Polévka (Dal/Dhal) neboli indická luštěninová kaše
(4 porcí)
- Do vody vložit luštěninu (250g)
- Přidat kurkumu (0,5 lžička) a sůl
- vařit do změknutí
- V jiném hrnci si připravíme ZÁKLAD jako do omáčky ale pouze POLOVINU množství
- Uvařenou luštěninu smícháme s připraveným základem
- Množstvím vody se určuje hustota polévky
Chicken Tikka Masala (4 porce)
Ingredience
- Kuřecí maso (0,8 kg)
- Zázvor - (5 polévkových lžic)
- Česnek - (3 polévkové lžíce)
- Jogurt - (6 lžic)
- Česnek - (3 stroužky nasekané na jemno)
- Zázvor - (2 lžíce)
- Cibuli - (2ks)
- Rajčata - (6 ks)
- drcená rajčata (1,5dcl)
- smetana (1dcl)
- Sůl
Koření
- Tandoori masala - (1 lžíce)
- Garam masala - (1 lžička)
- Římský kmín mletý - (3 lžičky)
- Římský kmín celý - (1 lžička)
- Čili paprička - (2 malé papričky)
- Kurkuma - (2 lžičky)
- Sladká paprika (1 lžička)
- Bobkový list (8 ks)
- skořice celá - (1 - 2 ks)
- Kardamon - (2 tobolky)
- Badyán - (1 - 2 hvězdice)
Postup
Marináda (Chicken Tikka)
- Nakrájet maso na větší kousky
- Smíchat dohromady
- Jogurt - (6 lžic)
- Pasta - (2 lžíce) - (najemno nasekaný zázvor s česnekem v poměru 1:1)
- Tandoori masala - (1 lžíce)
- Kmín mletý - (1 lžička)
- Sůl
- Promíchat marinádu s masem
- Nechat krátce odležet
- Napíchat na špejle
- Péct při vysoké teplotě 15 minut
Základ
- Restovat na oleji a POSTUPNĚ přidávat:
- Kmín celý - (1 lžičky)
- Čili paprička - (6 malých papriček)
- Česnek (3 stroužky nasekané na jemno)
- Zázvor (2 lžíce nasekané na jemno)
- Cibuli (2ks na jemno)
- Rajčata (6 ks na kostičky)
- Restovat do hněda
- Přidat
- Kurkuma (1 lžička)
- Kmín mletý (1 lžičky)
- Sladká paprika (1 lžička)
- Bobkový list (4 ks)
- Pasta (2 lžíce) - (najemno nasekaný zázvor s česnekem v poměru 1:1)
- sůl
- Provařit
Omáčka (Masala)
- Do základu postupně přidávat a restovat:
- Kmín mletý - (1 lžička)
- Kurkuma - (1 lžička)
- Garam masala - (1 lžička)
- sůl
- Bobkový list - (4 listů)
- skořice celá - (1 - 2 ks)
- Kardamon - (2 tobolky)
- Badyán - (1 - 2 hvězdice)
- Pasta - (1 lžíce) - (najemno nasekaný zázvor s česnekem v poměru 1:1)
- sůl
- Po orestování přidat:
- drcená rajčata (1,5dcl)
- smetana (1dcl)
- Podle chuti možné zředit vodou/smetanou
- Rozmíchat a krátce povařit
- Může se asi rozmixovat tyčovým mixérem
- Vložit upečené maso do omáčky