INDICKÁ kuchyně

25.04.2018

Indická kuchyně

  • Chicken Tikka Masala s rýží a indickými plackami
  • Luštěninová polévka Dal
  • Mango Lassi

Příloha

Rýže

Rýži basmati vařit podle návodu nebo v rýžovaru v poměru 1:2 (rýže:voda)

Indické placky

  • smíchat mouku s vodou
  • Těsto rozválet na tenké opravdu TENKÉ placky
  • Placky opéct na suché pánvi

Mango lassi

Rozmixovat:

  • jogurt - (200g)
  • mango - (1ks zralé)
  • med - (1 lžička)
  • cukr - (1 lžička)
  • sůl - (špetka)

Polévka (Dal/Dhal) neboli indická luštěninová kaše

(4 porcí)

  • Do vody vložit luštěninu (250g)
  • Přidat kurkumu (0,5 lžička) a sůl
  • vařit do změknutí
  • V jiném hrnci si připravíme ZÁKLAD jako do omáčky ale pouze POLOVINU množství
  • Uvařenou luštěninu smícháme s připraveným základem
  • Množstvím vody se určuje hustota polévky


Chicken Tikka Masala (4 porce)

Ingredience

  • Kuřecí maso (0,8 kg)
  • Zázvor - (5 polévkových lžic)
  • Česnek - (3 polévkové lžíce)
  • Jogurt - (6 lžic)
  • Česnek - (3 stroužky nasekané na jemno)
  • Zázvor - (2 lžíce)
  • Cibuli - (2ks)
  • Rajčata - (6 ks)
  • drcená rajčata (1,5dcl)
  • smetana (1dcl)
  • Sůl

Koření

  • Tandoori masala - (1 lžíce)
  • Garam masala - (1 lžička)
  • Římský kmín mletý - (3 lžičky)
  • Římský kmín celý - (1 lžička)
  • Čili paprička - (2 malé papričky)
  • Kurkuma - (2 lžičky)
  • Sladká paprika (1 lžička)
  • Bobkový list (8 ks)
  • skořice celá - (1 - 2 ks)
  • Kardamon - (2 tobolky)
  • Badyán - (1 - 2 hvězdice)

Postup

Marináda (Chicken Tikka)

  • Nakrájet maso na větší kousky
  • Smíchat dohromady
  • Jogurt - (6 lžic)
  • Pasta - (2 lžíce) - (najemno nasekaný zázvor s česnekem v poměru 1:1)
  • Tandoori masala - (1 lžíce)
  • Kmín mletý - (1 lžička)
  • Sůl
  • Promíchat marinádu s masem
  • Nechat krátce odležet
  • Napíchat na špejle
  • Péct při vysoké teplotě 15 minut

Základ

  • Restovat na oleji a POSTUPNĚ přidávat:
  • Kmín celý - (1 lžičky)
  • Čili paprička - (6 malých papriček)
  • Česnek (3 stroužky nasekané na jemno)
  • Zázvor (2 lžíce nasekané na jemno)
  • Cibuli (2ks na jemno)
  • Rajčata (6 ks na kostičky)
  • Restovat do hněda
  • Přidat
  • Kurkuma (1 lžička)
  • Kmín mletý (1 lžičky)
  • Sladká paprika (1 lžička)
  • Bobkový list (4 ks)
  • Pasta (2 lžíce) - (najemno nasekaný zázvor s česnekem v poměru 1:1)
  • sůl
  • Provařit

Omáčka (Masala)

  • Do základu postupně přidávat a restovat:
  • Kmín mletý - (1 lžička)
  • Kurkuma - (1 lžička)
  • Garam masala - (1 lžička)
  • sůl
  • Bobkový list - (4 listů)
  • skořice celá - (1 - 2 ks)
  • Kardamon - (2 tobolky)
  • Badyán - (1 - 2 hvězdice)
  • Pasta - (1 lžíce) - (najemno nasekaný zázvor s česnekem v poměru 1:1)
  • sůl
  • Po orestování přidat:
  • drcená rajčata (1,5dcl)
  • smetana (1dcl)
  • Podle chuti možné zředit vodou/smetanou
  • Rozmíchat a krátce povařit
  • Může se asi rozmixovat tyčovým mixérem
  • Vložit upečené maso do omáčky
(c) KC NADĚJE 2023
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky