Sladké a slané rohlíčky od Marušky
08.05.2019
Rohlíčky na sladko - 400-500 g mouky - dát méně aby těsto nebylo hodně tuhé a postupně přidávat a nechat na vále na podsypání, udělat kvásek - kostka kvasnic 42 g, 1 dcl vlažného mléka a tři čajové lžičky cukru, nechat vykynout + 1 celé vejce 250 g tuku - Hera, nebo máslo, troška soli.
Vše na vále promíchat a zpracovat na vláčné těsto, které se rozdělí na 8 dílů, z každého dílu se vyválí kolečko asi velikosti talíře, těsto musí být tenké.Kolečko se rozdělí " radýlkem" na 8 dílků a na krajní část - po obvodu, se dává náplň sladká. Z uvedené dávky jsou dva plechy rohlíčků, celkem 64 kusů. Náplně lze najít v receptu " viz frgály od paní Macourkové. Rohlíčky se pečou asi při teplotě 170 - 200 stupňů do růžova , po vyjmutí z trouby ještě teplé se obalují v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým cukrem.
Rohlíčky na slano - stejný postup jen náplň je slaná - např. šunka nakrájená na kousky se strouhaným sýrem - eidam aj., nebo podle vlastní chutě, podobně jako na pizzu. Před pečením potřít vejcem a posypat kmínem, nebo paprikou, nebo grilovacím kořením, popřípadě jen hrubou solí.